Populære norske matretter

En kan si mye om norsk mat og hva det en gang var og hva det har blitt nå. Nordmenns spisevaner har endret seg mye bare de siste 10 årene, det har blitt mer og mer innflytelse og inspirasjon fra andre land i Europa og også fra rundt hele verden. Matvarene vi importerer fra rundt verden har endret seg og økt, vi i Norge reiser mer enn noen gang før og da er det ikke så rart at vi også inspireres av matkulturen i andre land og verdensdeler.

Rundt i landet finner du matblogger som skriver om sine måltider, legger ut bilder og oppskrifter i håp om å inspirere andre. Vi har også endelig fått vår egen Mathall i vår hovedstad i likhet med København, Stockholm og London som viser frem lokal mat fra hele landet både gjennom salg av varer og servering.

Norsk mat har lange tradisjoner innen mat og matkultur og klimaet i Norge har satt sitt preg på disse tradisjonene. Iløpet av et år så var det nødvendig å produsere, konservere og lagre mat til et helt års forbruk. Daglig kost var grøt eller velling og potetgrøt ble spist som kveldsmat. Det var helt frem til midten av 1900-tallet viktige elementer i hverdagens kosthold, mens rømmegrøten og risengrynsgrøt var festmåltider. Sodd var også fast søndagsrett over hele landet, hvor saltet kjøtt sammen med erter, nepe, byggryn og etterhvert også poteter ble kokt sammen over åpen ild.
Mange av disse rettene er fortsatt spist rundt i hele Norge og er populære både blandt nordmenn og turister.

Fisk

I Norge er det også lange tradisjoner for fisk, så det er ikke noe overraskelse at det er en av de mest populære råvarene vi har, spesielt laks. Typisk norske retter som også er populære idag er fårikål, lapskaus, klippfisk, tørrfisk, kjøttkaker, fenalår, rømmegrøt og flatbrød. Og i julen står fortsatt tradisjonell norsk mat på menyen hos de fleste. Ribbe, lutefisk, pinnekjøtt og smalahove er de fire hovedalternativene som blir valgt. Ribbe er den mest populære av de fire, da er det ribbeina til grisen som spises. Til det serveres surkål, rødkål, poteter og ofte både medisterpølser og medisterkaker.

Taco/Pizza

Likevel så er det ikke tradisjonell norsk mat som blir spist idag, en av de mest populære hverdagsrettene er «taco», som i typisk norsk servering består av hvetetortillas, kjøttdeig med tacokrydder, salat, mais, revet ost og rømme.
I Norge så spises det også 24 millioner Grandiosa-pizzaer i året og Norge er antagligvis det landet i verden som er mest glad i frossenpizza.