Gjør hobbyen til en karriere

For noen er det et ork å stå opp om morgenen for å reise på jobb. Kanskje gleder du deg bare til at arbeidsdagen skal ta slutt, slik at du kan drive med hobbyer og fritidsinteresser som du virkelig elsker? Ofte er det faktisk mulig å leve av hobbyen, hvis du virkelig vil.

Det kan for mange høres ut som en fjern drøm, men det handler egentlig bare om å finne et marked. Hvis du kan tenke deg et produkt eller en tjeneste relatert til din hobby som du og andre ville betalt for, så er du egentlig i mål. Da må du bare realisere drømmen.

Verdiproposisjon og oppstart

Hvis du skal starte et eget selskap basert på hobbyen din, og regner med at du vil kunne ta betalt for varen eller tjenesten du har tenkt til å levere, kan det være lurt å definere en verdiproposisjon. Det handler helt enkelt om å beskrive hvilken verdi du kan levere.

For en kaffebar kan det være god kaffe, for en arkitekt en tegning og for en komiker en morsom opplevelse. Det skal være gøy, og trenger ikke å være komplisert. Men det hjelper deg å sjekke at din visjon er realistisk og kan hjelpe deg med å avgjøre hva en fornuftig pris kan være.

Markedsføring og betalingsløsninger

Hvis du skal utvikle en hobby til en virksomhet, så har du sannsynligvis allerede noen markedsføringskanaler tilgjengelige. Det kan være bekjente, forum, foreninger eller andre steder du har møtt folk som driver med samme hobby. Begynn i det små, for en nystartet bedrift er det ofte gode omtaler og anbefalinger som er viktig.

Du bør i tillegg tenke over enkle og brukervennlige betalingsløsninger. I dag er det ikke lenger vanlig at en har kontanter tilgjengelig, dessuten er håndtering av kontanter kostbart. Hvis det passer for din virksomhet, er det å anbefale at du tilbyr for eksempel betaling med både kort og Vipps.